Wanneer we denken aan parkeergarages, denken we vaak aan functionele en praktische gebouwen. Maar de gevel van een parkeergarage speelt een steeds grotere rol in de uitstraling van een gebouw en de omgeving. Erik de Vries, projectmanager bij Continental Car Parks, vertelt over de verschillende mogelijkheden, trends en innovaties op dit gebied.
"De mogelijkheden voor gevels van parkeergarages zijn ongekend", vertelt Erik. "Je kunt kiezen uit metalen gevels zoals staal, aluminium of magnelis, die weer in verschillende vormen te realiseren zijn: lamellen, strekmetaal, geperforeerde platen, etc. Daarnaast zijn er o.a. ook houten gevels, betonnen gevels en groene gevels."
Groene gevels, waarbij beplanting de gevel deels of volledig bedekt, kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd. "Denk aan klimplanten via spankabels, plantenbakken of staalmatten. Maar cassettesystemen met voorgegroeide planten zijn er ook." legt Erik uit.
Bij het kiezen van een gevel spelen verschillende factoren een rol. Het begint bij de gewenste architectonische uitstraling, waarbij aspecten zoals ventilatie, lichtuitstraling en onderhoud belangrijke ontwerpuitgangspunten zijn. "Ventilatie is een van de belangrijkste aspecten", vertelt Erik.
"Een parkeergarage moet voldoende natuurlijke ventilatie hebben om te voorkomen dat er mechanische ventilatie nodig is. Dat scheelt in installatiekosten, exploitatiekosten en energieverbruik. Een combinatie van bijvoorbeeld groen en strekmetaal kan ervoor zorgen dat de ventilatie optimaal blijft."
Daarnaast is ook de lichtuitstraling een belangrijk aandachtspunt. "We willen voorkomen dat koplampen of binnenverlichting hinderlijk naar buiten schijnen. De gevel kan hier slim op worden ontworpen, bijvoorbeeld met gesloten delen op strategische plekken." Ook het aspect onderhoud speelt een rol: materialen en ontwerpen die weinig onderhoud vergen dragen bij aan een duurzame en kostenefficiënte oplossing.
Waar parkeergarages vroeger werden weggewerkt in het stadsbeeld, mogen ze tegenwoordig juist gezien worden. "We zien steeds vaker dat parkeergarages een prominente rol krijgen in de omgeving," vertelt Erik. "Projecten zoals BLOSSEM Breda en Mobiliteitshub WijCK Pijnacker-Nootdorp laten zien dat een parkeergarage een eyecatcher kan zijn, in plaats van een gebouw dat we liever verstoppen."
Duurzaamheid speelt hierbij een steeds grotere rol. "Steeds vaker worden biobased en circulaire materialen toegepast," aldus Erik. "Bij Flight Forum Eindhoven gaan we bijvoorbeeld oude windmolenwieken gebruiken als gevelbekleding." Ook andere innovaties dragen bij aan een duurzamer ontwerp. "Zo is er bij Flight Forum zelfs gekeken naar het hergebruik van oude motorkappen, en worden restmaterialen uit de metaalindustrie getest. Uiteraard moeten deze materialen voldoen aan brandveiligheidseisen, maar als dat lukt, kunnen we unieke en duurzame gevels realiseren."
De keuze voor een gevel wordt ook beïnvloed door de omgeving. "In veel gevallen zijn er al stedenbouwkundige richtlijnen opgesteld waarin bepaald wordt welke uitstraling een gebouw moet hebben," legt Erik uit. "Soms is het materiaal nog vrij te kiezen, maar de esthetische eisen liggen dan al vast. Vooral bij parkeergarages in woonwijken en andere prominente locaties wordt er veel aandacht besteed aan het ontwerp."
Erik ziet een aantal duidelijke ontwikkelingen voor de toekomst.
"Circulaire materialen zullen steeds belangrijker worden. Daarnaast wordt de ‘vijfde gevel’, oftewel het dak, steeds vaker benut. Denk aan groene daken, zonnepanelen of zelfs sportvelden op het dak van een parkeergarage. Ruimte is schaars, dus waarom zouden we het dak onbenut laten?"
De ontwikkelingen in gevelontwerpen laten zien dat parkeergarages allang niet meer puur functionele gebouwen zijn. Door slimme ontwerpen en innovatieve materialen kunnen ze bijdragen aan een mooier en duurzamer stadsbeeld. "Het mooie aan ons vak is dat we voor elke omgeving en elke behoefte een passende oplossing kunnen bedenken," besluit Erik. "De mogelijkheden zijn eindeloos."