Onlangs leverden wij een nieuwe mobiliteitshub op in de Groningse Grunobuurt. Dit nieuw centraal gelegen parkeergebouw biedt plaats aan circa 160 auto's, waardoor de rest van de wijk autoluw blijft en er ruimte is voor kwalitatief hoogwaardig groen en kindvriendelijke inrichting. Zo zorgt deze hub voor een prettige, veilige nieuwe wijk. De extra functies in de plint van het gebouw maken het plaatje compleet.
Vanaf het schetsontwerp hebben wij dit multifunctionele parkeergebouw in nauwe samenwerking en op basis van wederzijds vertrouwen ontwikkeld, samen met woningcorporatie Nijestee en architectenbureau De Zwarte Hond. Door middel van deze prettige samenwerking konden wij een gebouw ontwikkelen dat waarde toevoegt aan deze nieuwe woonwijk die nog volop in ontwikkeling is.
Gilbert Heutinck is projectmanager bij Continental Car Parks en was vanaf het begin betrokken bij dit project. “Wij zien nog regelmatig dat een oplossing voor parkeren pas later wordt toegevoegd aan een gebiedsontwikkeling. Dan ben je eigenlijk te laat om een optimale parkeeroplossing voor de ontwikkeling mogelijk te maken”, vertelt hij. “In de Grunobuurt hebben we vanaf de initiatieffase intensief samengewerkt met Nijestee, De Zwarte Hond en Trebbe (verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van de omliggende woningen). Samen hebben we verschillende plotvarianten, parkeeroplossingen en architectonische concepten ontworpen en geanalyseerd. Hierbij keken we naar aspecten als aanrijdroutes, een efficiënte en hoogwaardige parkeerindeling, de interne routing in het gebouw en de extra functies in de plint aan het plein. Zo creëren we een gebouw dat voor iedereen waarde toevoegt.”
Een mobiliteitshub versterkt de leefbaarheid en veiligheid van een nieuwe wijk. In de Grunobuurt in Groningen biedt deze hub ongeveer 160 parkeerplaatsen voor de bewoners van de omliggende appartementen. Op de begane grond zijn er naast een ruime fietsenstalling voor het aangrenzende woonblok (dat volledig in hout wordt gebouwd) ook ruimtes ingericht voor ondersteunende functies, zoals een fietsenmaker of wasserette. “Deze extra functies zorgen straks voor levendigheid en maken de mobiliteitshub een centrale plek die waardevol is voor elke bewoner en bezoeker”, aldus Gilbert. Er wordt op dit moment nog volop gewerkt aan de omliggende woningbouw en de rest van het terrein. De invulling van de plint volgt aansluitend.
Vanuit stedenbouwkundig en architectonisch oogpunt waren er hoge vereisten aan de mobiliteitshub. Deze diende geïntegreerd te worden in het totale volume van de appartementen. “Voor deze mobiliteitshub hebben we prachtig metselwerk toegepast, verrijkt met fraaie ornamenten en houten lamellen, en hebben we diverse nestkasten geïntegreerd om de biodiversiteit in de wijk te bevorderen. Met de groene gevels – voorzien van irrigatie en ondergrondse wateropvang – is dit een echte voorbeeldhub geworden. Dit resultaat vervult me met trots, trots op dit project én op ons projectteam”, sluit Gilbert af.
Ook nieuwsgierig geworden wat wij kunnen betekenen voor uw project of gebiedsontwikkeling? Neem dan eens vrijblijvend contact op met onze projectmanagers.