Nieuws

Parkeergarage als Energiehub

Parkeergarage als Energiehub
25/4/2024

De energietransitie is in volle gang. Dat betekent dat duurzame alternatieven steeds belangrijker worden. Met de opkomst van elektrische auto's groeit de behoefte aan het lokaal kunnen opwekken van energie, om deze auto’s van energie te kunnen voorzien.

Bij Continental Car Parks zien wij een verschuiving in de parkeergarages die wij bouwen; veel van onze parkeergarages transformeren tot zogeheten ‘energiehubs’. Erik de Vries, projectmanager bij Continental Car Parks, vertelt in deze blog over deze kansrijke ontwikkeling.

Wat is een energiehub?

De parkeergarages die wij bij Continental Car Parks mogen ontwikkelen en bouwen voor onze opdrachtgevers worden alsmaar energie neutraler. Wij bouwen inmiddels steeds vaker parkeergarages waar meer energie wordt opgewekt dan dat er wordt verbruikt. Deze projecten zou je kunnen scharen onder het begrip ‘energiehub’.

Hoe wij ervoor zorgen dat deze parkeergarages zoveel energie opwekken? Erik vertelt: “Dat doen wij voornamelijk door het gebruik van zonnepanelen. Door zonnepanelen op het dak te installeren, wekken we lokale energie op die niet alleen de energiebehoefte van de parkeergarage zelf invult, maar ook gebruikt kan worden voor het opladen van elektrische auto's.”

Deze zonnepanelen kunnen wij op verschillende manieren plaatsen. Erik vult aan: “Meest voor de hand liggend is het plaatsen van zonnepanelen op een gesloten dak, op een pergola of op zogeheten PV-carports. Maar dan hebben wij ook nog systemen als een solar kasbouwsysteem, dit systeem hebben wij momenteel voor het eerst in uitvoer. Deze constructie lijkt op die van een tuinkas, maar wij vervangen het glas voor zogeheten bifacial zonnepanelen, panelen die zowel van boven als ook van onderen fraai zichtbaar zijn en elektriciteit opwekken. De zonnepanelen vormen op deze manier een gesloten dak en lopen helemaal door tot aan de randen. Dit resulteert in een enorme energie-opwek.”

Netcongestieproblemen

Het elektriciteitsnet was voorheen eenrichtingsverkeer. Met de komst van wind- en zonne-energie is het nu ook mogelijk om energie terug te leveren. Die vooruitgang past echter niet bij het oorspronkelijke eenrichtingsverkeer van ons net. Daardoor krijgen we nu met spanningsproblemen te maken en is het terugleveren van stroom in veel gevallen niet mogelijk. “Gelukkig maken batterijen het mogelijk om de energie die je over hebt op te kunnen slaan”, vertelt Erik.

Bidirectioneel laden

Een elektrische auto is als het ware een batterij op wielen. Deze kun je opladen, maar je kunt ze ook ontladen. Dat noem je bidirectioneel laden. Door middel van deze ontwikkeling kunnen bedrijven inspelen op flexibele energietarieven. Erik legt uit: “Als er heel veel zon en wind beschikbaar is, resulteert dat in negatieve stroomprijzen. Op zo’n moment kan een bedrijf massaal gratis zijn wagenpark opladen. Als er vervolgens weer energie nodig is als de energieprijs hoog is kan het bedrijf zijn wagenpark weer ontladen. Deze energie kan het bedrijf vervolgens gebruiken voor zijn parkeergarage, bedrijfspand of waar mogelijk terug leveren aan het elektriciteitsnet.”

Concrete voorbeelden

Continental Car Parks ontwikkelde onder andere energieneutrale parkeergarages voor NS Stations bij Station Driebergen-Zeist, Amphia Ziekenhuis in Breda, Tergooi MC Hilversum, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden. Erik vertelt: “Bij Continental Car Parks bouwen wij regelmatig energieleverende parkeervoorzieningen voor onderwijsinstellingen en ziekenhuizen. Hoe dat komt? Deze instellingen hebben zo’n grote energievraag, dat de investering voor een parkeergarage als energiehub eigenlijk altijd de moeite waard is. Ook als terugleveren aan het elektriciteitsnet wegens netcongestieproblemen niet mogelijk is.”

De toekomst van de energiehub

De investering voor een energieneutrale parkeergarage of energiehub is flink. Netcongestieproblemen, prijzige batterijopslag en trafostations maken het kiezen voor een energieneutrale parkeergarage of energiehub voor sommigen onhaalbaar. Toch zijn de verwachtingen voor de toekomst positief. Erik vertelt hierover: “Op steeds meer locaties is er door netcongestie geen energie beschikbaar voor het laden van elektrische voertuigen. Wanneer het gebouw zelf voldoende energie kan opwekken is het toch mogelijk om elektrische voertuigen te blijven voorzien van energie. Ook zijn energiehubs een goed alternatief voor de zonneweides die toch nog regelmatig veel weerstand oproepen.”

Erik sluit af: “Wij bereiden onze huidige projecten voor op deze verandering. Is een parkeergarage als energiehub momenteel nog (financieel) onhaalbaar? Geen probleem, maar wij adviseren: reserveer wel vast ruimte voor batterijopslag en neem vast bepaalde schakelingen en installaties mee in jouw huidige project. Op deze manier kunnen wij jouw parkeergarage over een aantal jaar gemakkelijk transformeren tot energiehub.”

Meer weten of gewoon eens sparren?

Wil jij meer weten over duurzame parkeeroplossingen of wil je gewoon eens vrijblijvend sparren? Neem contact op met Erik de Vries. Hij, of één van onze andere collega’s, denkt graag met jou mee.

Erik de Vries
Projectmanager

Mail Erik
of bel+31(0) 571 277 340

Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Parkeergarage als Energiehub
Deel dit nieuws
Terug naar overzicht
Deel dit nieuws

Recent nieuws

#Parkeerplaatsen

32.641

#Parkeerlagen

239

#Parkeervoorzieningen

66

Helpdesk

Welk parkeervraagstuk kunnen we voor

u oplossen?

Welk parkeervraagstuk kunnen

we voor u oplossen?

Bedankt! We hebben uw bericht ontvangen en zullen spoedig reageren.
Er ging helaas iets fout. Probeer het a.u.b. nog keer.
Komt u er niet uit? Bel ons dan op 0571 277 340

Draai je telefoon voor de beste beleving